Sommarbete?

Har sett på flera bloggar att det är en het diskussion kring ämnet sommarbete och jag tänkte säga vad jag tycker om detta. Mina hästar har alltid fått gå på sommarbete vare sig det är mycket eller lite. Börje min första B-ponny fick lätt fång men detta löste sig ändå då han tillsammans med sin bror Clarino fick gå på lite mindre. Jag tycker att som ägare så är det obligatoriskt att släppa hästarna på sommarbete även om det är tävlingsponnys så har alla hästar rätt till frihet. Det kan jag tycka är som att gå på lite sommarlov fast man blir riden? Hästarna mår bra av att gå på bete men man måste veta hur mycket man ska släppa dem på för att förebygga tex fång.

Fång är en slags hovsjukdom som hästarna kan få om de äter mycket proteinrik mat så som det färska gräset. För att förebygga detta så kan man antingen köpa en munkorg för då får de inte in lika mycket mat som om de skulle vara utan.

I vårt fall så har vi börjat att släppa hästarna iaf Padde, Minola och Dave på sommarbete bakom vårt hus med mycket mat. Där får de gå några timmar om dagen ca 3 timmar. De är fortfarande inte ute på nätterna för att det blir alldeles för mycket näringintag för dem då men så småningom ska vi släppa dem i en annan hage sen dygnet runt. Viktigt är att titta hästen varje dag, om de har fästingar eller har några symptom på fång.

Det är bäst näring i gräset före midsommar men vissa hästar kan vara känsliga för just vårgräset. De kan drabbas av hovsjukdomen fång som ger feber, svettningar, ökad puls, muskeldarrningar och stelhet. Alla hästar behöver vänja sig vid det nya gräset och få beta en liten stund om dagen. Den här stunden kan sedan bli längre och längre för varje dag som går. Hästar med fång bör behandlas av veterinär.

Detta är mina åsikter om sommarbete, håller ni med mig eller är det något som ni inte håller med mig om?


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0